header

Datum

2020 - 2021

Klant

Rijkswaterstaat

Locatie

Linne

Status

Afgerond

Stormachtig snelle actie in belangrijke waterweg

De stuw bij Linne is belangrijk voor de vaar- en waterwegen in Limburg. De stuw regelt het waterpeil en de waterafvoer in de Maas. Op 10 februari 2020 raasde de storm Ciara over Nederland. Twee losgeslagen duwbakken botsten tegen de stuw en beschadigden minimaal vier stalen jukken. Mourik Infra was in combinatie met SWARCO al verantwoordelijk voor het onderhoud aan de stuw. Samen met Rijkswaterstaat vormden we direct een crisisteam om de waterveiligheid te borgen, met als eerste prioriteit: het veiligstellen van de stuwfunctie in deze belangrijke waterweg.

Waterveiligheid eerste prioriteit

We bouwden een tijdelijke dam, gemaakt van breuksteen. Voor de veiligheid hebben we daarbij een real-time monitoring-systeem opgezet. Aan de andere kant van de stuw stortten we onderwaterbeton met breukstenen, zodat de waterbodem de kracht van het extra af te voeren water kon opvangen. Zo creëerden we een veilige situatie en de kans om alle schade op te nemen en een herstelplan te maken. Niet alleen de vier jukken, maar ook een aantal brugdelen bleek zichtbaar beschadigd. De stuw stond al op de nominatie voor een complete update en Rijkswaterstaat maakte van deze gelegenheid gebruik om die renovatie versneld in gang te zetten. Maar dat zorgde voor een nieuwe uitdaging, want de stuw moest in ieder geval voor het nieuwe hoogwaterseizoen in november weer helemaal up and running zijn.

Renovatie stuwen en sluizen altijd uniek

Het gevecht tegen het water werd ook een race tegen de klok, met de nodige technische uitdagingen. Stuwen en sluizen moeten natuurlijk voldoen aan de huidige normen, en zonder problemen twintig jaar meegaan. We hebben ruime ervaring met ontwerp en engineering, maar geen twee stuwen zijn gelijk. Ook deze keer waren er bijzonderheden, zoals een noodzakelijke versterking in het achterste draaipunt van de jukken, een aantal nieuwe brugdelen en ook een 65-tons lier-constructie die alle jukken met elkaar verbindt. Met een druk op de knop kunnen de jukken nu gelijktijdig gestreken en gezet worden. Het bouwen van de jukken op zich is al een mooi stukje vakwerk, met kritische maatvoering en verschillende materialen die aan elkaar gelast moeten worden. Dat hebben we in eigen huis gedaan, op onze locatie in Echt. Het laatste wapenfeit was een nieuwe stuwkraan die over de stuw kan rijden, schuiven kan pakken en zetten.

Twee jaar, dat is wat er normaal staat voor een project als dit. We hebben het in minder dan de helft voor elkaar gekregen, ondanks alle corona-perikelen die er op dat moment waren. Dit is te danken aan een sublieme samenwerking tussen ons allemaal, met opdrachtgever Rijkswaterstaat voorop. Geen afgekaderde contractuele eisen, wel continue afstemming onderling en snelle besluitvorming, vertrekken vanuit vertrouwen en samenwerken op basis van vakmanschap. Zo konden we de extreem strakke planning halen en de waterveiligheid rond deze belangrijke waterweg herstellen.

Contact

Roel van Oudheusden

Roel van Oudheusden

Projectmanager
Mourik Infra B.V. (Echt) Trambaan 15
Industrieterrein 'De Loop'
6101 AJ Echt

Aan de slag bij Mourik?

Leerling Pijpfitter

Stage / Traineeships

Veiligheidskundige

Staf

Grondwerker

Technisch

Werkvoorbereider/Calculator Straal- en Schilderwerken

Project Management

Werkvoorbereider/Calculator Industriële Reiniging

Project Management
Bekijk alle vacatures