header

Datum

2019-2020

Klant

Gemeente Helmond

Locatie

Helmond

Status

Afgerond

Metamorfose van fabrieksterrein naar groen stadspark

Als je nu een wandeling maakt op de promenade in het Burgemeester Geukerspark, kun je bijna niet geloven dat dit vroeger een fabrieksterrein was. Groen voert hier de boventoon, dankzij 26.000 vaste planten en meer dan twintig verschillende soorten bomen. Kinderen spelen op en rond het water van de Stads Aa en op een zonnige dag is het heerlijk zitten op een van de zitbanken en poefjes in het park. We deden slechts iets meer dan een jaar over deze metamorfose in het centrum van Helmond, die gepaard ging met een aantal technische uitdagingen.

Beton, riooltechniek, kabels en leidingen

De Stads Aa meandert weer net als vroeger door het park, maar dat ging niet vanzelf. Om de rivier na jaren weer bovengronds te halen, maakten we bij de keermuren aan weerszijden verschillende betonconstructies en overstortputten. Dit zijn kritieke punten, met ingewikkelde riooltechniek onder de weg door en een enorme kluwen aan kabels en leidingen onder de weg door. Een misser hier zou betekenen dat een groot deel van de stad zonder stroom en water zou komen te zitten. Minder kritisch, maar ook belangrijk is de afwerking aan weerszijden, met mooi gemetselde muren en chique leuningen. Langs de rivier maakten we een constructie van damwanden en een betonnen schort met daarop basaltblokken en chinees graniet dat we per blok op maat hebben ontworpen en geplaatst als een legpuzzel. Het resultaat is een vloeiende constructie die helemaal geïntegreerd is met de natuursteen loper, zitbanken en bruggen in het park.

Slimme engineering en complexe civiele bouw  

We hebben meerdere aspecten van het originele plan geoptimaliseerd. We vervingen bijvoorbeeld de geplande betonvloer onder de vijverbodem door een zwevende vloer van EPS (piepschuim) die meebeweegt als de damwanden zich in de loop van de tijd zetten. De vloer is dus veel lichter, dat beperkte het risico van zettingen en maakte een fundering met heipalen overbodig. In de trappartij plaatsen we meerdere waterspeeltoestellen die voor veel plezier zorgen op warme zomerdagen. Hiervoor maakten we fundaties, leidingdoorvoeren en een wateraansluiting in de betonvloer van de trappartij. Bij het kasteel in Helmond, 400 meter van de projectlocatie, hebben we een ondergronds HWA-rioolsysteem ingebouwd, met een inlaatsysteem van het kanaal naar de ondergrondse Aa. Met deze nieuwe aansluiting op het kanaal wordt de Stads Aa ook gevoed bij laag water. Verder hebben we bij de Waardstraat een pompput met een HWA-afvoer naar het kanaal aangelegd, voor de tijdelijke afvoer van het water in de Stads Aa.

Toen we begonnen lag er al een mooi basisontwerp. Maar we hebben vaker met dit bijltje gehakt en we weten: er is bijna altijd ruimte voor verbetering. Neem de engineering van een voetgangersbrug in het park. Die moest ook gebruikt kunnen worden door de brandweer, maar was daarop volgens het originele ontwerp niet berekend. We kijken altijd kritisch mee naar de plannen die we krijgen van opdrachtgevers. Is over alles goed nagedacht? Kloppen de aannames nog? En we vragen ons af: kan het slimmer, goedkoper of beter? Het resultaat in Helmond is duidelijk, want de stad is een prachtige plek rijker.

Aan de slag bij Mourik?

Veiligheidskundige

Staf

Grondwerker

Technisch

Werkvoorbereider/Calculator Industriële Reiniging

Project Management

Studenten/afgestudeerden HBO/WO niveau

Stage / Traineeships

Machinist Droge stoffen zuigwagen (Vacu-press)

Technisch
Bekijk alle vacatures