Article

Vanaf 1 maart 2024 heeft Mourik het onderhoud van de Zeeuwse rijkswegen op zich genomen. Dat doen we samen met Rijkswaterstaat net even anders dan anders. Dat geldt voor de unieke contractvorm van een Basisonderhoudscontract (BOC), een pilot van Rijkswaterstaat. En voor de inzet van digitale oplossingen zoals slimme afvalbakken, wat 40.000 kilometer aan transportbewegingen bespaart. 

Pilot voor basisonderhoudscontract

Het Basisonderhoudscontract (BOC) werkt anders dan de traditionele prestatiecontractvormen en wordt voor het eerst op deze manier door Rijkswaterstaat toegepast. Voorheen was de aannemer verantwoordelijk voor het onderhoud en bepaalde zelf hoe vaak werkzaamheden werden uitgevoerd. Nu ligt er een vooraf vastgesteld basispakket aan onderhoudstaken voor het onderhoud van wegen zoals de A58, N57, N59 en N61.  

“Deze vorm van contract is nieuw en zijn we samen met Rijkswaterstaat aan het ontdekken,” vertelt Francois Lebeau van Mourik. “Naast het basispakket kunnen we in samenspraak flexibel op- en afschalen en optimalisaties doorvoeren. Dat biedt nog steeds ruimte voor slimme oplossingen.” 

Slimme afvalbakken met sensoren

Een goed voorbeeld hiervan is het beheer van de afvalbakken langs de snelweg. Mourik stelde voor om de ondergrondse bakken te vervangen door bovengrondse varianten. Francois: "De afvalbakken werden voorheen volgens een vast schema geleegd, maar dat sloot niet aan bij de daadwerkelijke behoefte. Sommige bakken zaten binnen een dag vol, terwijl andere halfleeg bleven. Ook kunnen we de bovengrondse bakken makkelijker verplaatsen als blijkt dat dit beter bij de looproutes past." 

Bij het vervangen adviseerde Mourik over verschillende duurzame alternatieven. Uiteindelijk viel de keus op bakken van 98% gerecycled plastic. Deze bakken hebben daarnaast een kleinere opening, waardoor er minder huisvuil in geplaatst wordt en zo ‘afvaltoerisme’ wordt tegengegaan.  

Ook werden er sensoren geplaatst, waardoor een digital seintje volgt zodra afvalbakken vol zijn. Dit voorkomt onnodige ritten en bespaart jaarlijks 40.000 kilometer aan transportbewegingen. "Dat scheelt kosten en is duurzamer," zegt Francois.  

Deze gezamenlijke aanpak laat zien hoe slimme technologie en nieuwe contractvormen zorgen voor efficiënter en duurzamer wegonderhoud. Francois: “We hebben allemaal de intentie om het areaal zo optimaal mogelijk te onderhouden, daardoor werken zowel Rijkswaterstaat als Mourik vanuit hetzelfde doel.” 

“Naast het basispakket kunnen we in samenspraak flexibel op- en afschalen en optimalisaties doorvoeren. Dat biedt nog steeds ruimte voor slimme oplossingen.”

Francois Lebeau —