Article

“Ik begon in deze sector als industrieel cleaner en leerde zo via mijn werk Mourik kennen als een fijn familiebedrijf; daar wil ik wel onderdeel van zijn, dacht ik. Tijdens mijn werk als cleaner merkte ik dat veiligheid een belangrijk vraagstuk is in de haven, maar ik merkte ook dat de veiligheidskundige vaak weinig op de werkvloer te vinden was. Er miste een goede vertaling van het veld naar het management en andersom. Zo werd mijn interesse gewekt voor veiligheid; ik wilde het anders doen. Na elf jaar in de industrieel cleaning ben ik toen mijn diploma’s gaan halen en nu werk ik sinds vier jaar als veiligheidskundige voor Mourik op de Turn Arounds waar ik vroeger het cleaningwerk uitvoerde.”

Persoonlijk contact

“Ik heb gemerkt dat die sterke band met je team ook de veiligheid helpt. Dat gaat namelijk veel verder gaat dan alleen het controleren van procedures en werkinstructies. Het draait juist om het persoonlijke contact, weten wat er in je team speelt en hoe de groepsdynamiek in elkaar zit. Ik ben dus veel buiten te vinden, want ik ben ervan overtuigd dat je veiligheid moet waarborgen vanaf de plek zelf, en niet vanaf een kantoor. Omdat ik onderdeel ben van het team weten collega’s me te vinden en komen ze sneller naar me toe om te vragen of ik even met ze mee wil kijken.

Havenwerk is ook voor vrouwen

Het zijn echt ‘mijn jongens’, dat is hoe ik het zie. Ik zorg voor hen en zij voor mij, dat is de kracht van ons team. En dus allemaal in het veld.” Lachend: “En eerlijk gezegd willen de meeste mensen me niet de hele dag op kantoor hebben, met mijn ADHD, haha.”

“Ik besef dat ik een van de weinige vrouwen ben op dit moment op de werkplaats. Gelukkig heb ik dit de laatste jaren zien veranderen. Het is een gek en onterecht stigma dat het havenwerk alleen voor mannen is. Ik leer steeds vaker slimme en toffe vrouwen kennen die stevig in hun schoenen staan.

'Ik houd van de What-you-see-is-what-you-get mentaliteit in de haven'

Manuela van der Laarse-Glied — Veiligheidskundige

“De mannen met wie ik werk zijn direct en dat bevalt me eigenlijk wel. De sfeer is no-nonsense. Ook de vrijheid en het sociale aspect maakt mijn werk erg leuk. Ik kan mijn energie er goed in kwijt. Ik kan hier mezelf zijn: een stoere vrouw die wordt geaccepteerd door haar collega’s! Hier geldt een “what you see is what you get”-mentaliteit: puur en eerlijk.

Dit interview is onderdeel van een artikel dat verscheen in het blad 'Onze Haven'