
De monumentale stuw bij Grave klaarmaken voor de toekomst. Dit grootschalige onderhoudsproject in opdracht van Rijkswaterstaat pakte Mourik Infra samen met Swarco, als combinatie CMD, op. Het vervangen van de jukken, schuiven en kraanwagen vraagt om technische expertise, innovatieve werkwijzen en nauwe samenwerking tussen Mourik-disciplines. Hiermee is de contractpijlpaal van Rijkwaterstaat gehaald én wordt veiligheid verbetert. Dat verdient de Mourik Excellence Award.
Slimme planning met ‘treintjes’ van werkzaamheden
De stuw bij Grave heeft 20 jukken met elk 3 schuiven om de waterafvoer van de Maas te reguleren. Voor het vervangen van de jukken en schuiven werd in een doorlopend proces samengewerkt.
“Dit was een zeer spannend traject, waarbij de eerste dingen al gerealiseerd werden terwijl de laatste dingen nog ontworpen moesten worden. Samen hebben we snel en effectief besluiten kunnen nemen, zodat we het tempo er in konden houden,” vertelt Louis Verhagen, Contractmanager bij RWS.
“Het team ontwikkelde een soort ‘treintjes-aanpak’, zodat we continu een vervangingscyclus hadden. Per twee weken vervingen we een juk, en omdat we met twee teams tegelijk werkten, werd er iedere week een juk vervangen zonder consessies te doen aan de veiligheid. Zo bleven we binnen de planning, ondanks de uitdagende omstandigheden,” vertelt Ivo Thuijls, projectmanager bij Mourik Infra.
De omstandigheden waren namelijk niet altijd ideaal. Waterafvoer en -standen bepalen of er gewerkt kan worden. Daarnaast is de stuw een monument, waardoor alles zo goed als mogelijk binnen de historische kaders moet passen. Ivo: “We hadden een harde deadline van eind 2024 voor het vervangen van de jukken en schuiven, maar begin dat jaar was de waterafvoer te hoog om te starten. We wilden in april beginnen, maar het werd half mei. Toch hebben we met slim plannen en goede samenwerking de doelstellingen gehaald. Complimenten aan het team!”
“In een regulier proces zijn dergelijke doorlooptijden ondenkbaar. Iedereen nam zijn verantwoordelijkheid en dat zorgde ervoor dat alles perfect op elkaar aansloot,” vertelt Paul Swaneveld, Asset beheerder bij RWS ZN.

Automatisch en veilig hijsen van de jukken
Ook is er meteen een innovatie toegepast voor de manier waarop bij hoog water de jukken worden gehesen. Waar dit voorheen met de kraanwagen werd gedaan, waarbij nog veel handmatig moest gebeuren met de nodige risico’s, is dit proces nu volledig geautomatiseerd door ieder juk een nieuwe aandrijving te geven. “Het juk kan nu met één druk op de knop gehesen worden. Een enorme stap vooruit in veiligheid,” legt Ivo uit.
Naast de jukken en schuiven krijgt de stuw in 2025 nieuwe schuifaandrijvingen, jukaandrijvingen en een nieuwe kraanwagen die de jukken horizontaal tegen de onderkant van de brug brengt. Ook wordt de gehele bedienings- en besturingsinstallatie vernieuwd en ondergebracht in een nieuwe E-ruimte.
De samenwerking tussen Mourik Infra, Mourik Techniek, Swarco en diverse Rijkswaterstaat-afdelingen zorgt ervoor dat ontwerpkeuzes snel gemaakt en breed gedragen worden. “Dit project laat zien dat als je een goede opdrachtnemer selecteert, je erop kunt vertrouwen dat ze hun werk goed doen zonder steeds details uit te hoeven vragen. Een traject waarbij zowel Mourik, Swarco en wij als Rijkswaterstaat trots op de samenwerking en resultaten mogen zijn,” vertelt Louis.
Het project heeft de Mourik Excellence Award gewonnen – een jaarlijkse erkenning voor uitzonderlijke prestaties binnen Mourik. Ivo: “De mijlpalen die we afspraken, hebben we met elkaar gehaald, in een technisch complex project binnen een uitdagende omgeving. Daar zijn we zeker trots op.”
“De mijlpalen die we afspraken, hebben we met elkaar gehaald, in een technisch complex project binnen een uitdagende omgeving.”