Article

Bij Mourik raak je nooit uitgeleerd! Wij vinden het belangrijk dat onze mensen zich blijven ontwikkelen en meegroeien met Mourik. Bijvoorbeeld op het gebied van Digitalisering. Dennis Scholte, manager Procesverbetering & Training is een van de medewerkers die zijn collega’s daarbij helpt. Dennis: “Mensen werken hier met sleutels en bouten, niet met een iPad. Stap voor stap omarmen we de digitalisering. Dat is meteen ook een uitdaging, en uitdagingen maken mijn werk weer extra leuk”. 

Er liggen tal van kansen voor iedereen die ze durft te grijpen

“De haven wordt vaak alleen geassocieerd met bootjes en grote containers. Mensen herkennen de vrachtwagens en grote namen als Shell, maar het echte verhaal achter die poorten blijft vaak verborgen. Ik vind het een enorm inspirerende plek die continu groeit. Er liggen tal van kansen voor iedereen die ze durft te grijpen.” Dat weet ik nu, maar voor ik hier kwam werken had ik een beetje hetzelfde beeld. Ik was toen eigenaar van een zorggerelateerd taxibedrijf waar we de planning helemaal hadden gedigitaliseerd. Als Vlaardingenaar woonde ik bijna onder de rook van de haven, maar ik had geen idee van wat er allemaal speelde. Pas toen ik er kwam werken ontdekte ik hoeveel spullen die we dagelijks gebruiken, van benzine tot kleding en telefoons, via de industrie of de haven bij ons terecht komen." 

Digitaal planningproces

“In 2017 vertelde een relatie van mij dat Mourik een uitdaging had in het digitaliseren van een planningsvraagstuk. Dat proces was vergelijkbaar met wat ik al deed en ik was wel toe aan een nieuwe uitdaging, dus ik koos ervoor om hier te gaan werken. Nu ben ik verantwoordelijk voor het digitale planningsproces. Met behulp van planningssoftware zorgen we dat medewerkers en materieel op basis van wat ze kunnen en wanneer ze beschikbaar zijn op de juiste plek worden ingezet. Vaak is dat een hele puzzel en als dat dan past, geeft dat een goed gevoel.” “Bij het maken van zo’n planning is veiligheid het allerbelangrijkst. Je wil dat iedereen aan het eind van zijn werkdag veilig thuiskomt en daarom spijkeren alle medewerkers die in de industriële reiniging werken elke drie tot vijf jaar hun kennis bij. Voorheen werd die opleiding extern verzorgd, terwijl wij eigenlijk alles in huis hebben om mensen zelf op te leiden. Al een aantal jaar zijn wij gecertificeerd door de Stichting Industrieel Reinigen. Samen met mijn team van opleiders zorgen we dat gedurende de dalmomenten, de momenten dat het niet zo druk is op de werkplaats, ons personeel de kennis kan bijspijkeren om ingezet te worden. 

“Stap voor stap omarmen we ook de digitalisering"

Dennis Scholte, manager Procesverbetering & Training —

“Stap voor stap omarmen we ook de digitalisering. Dat is meteen ook een uitdaging, en uitdagingen maken mijn werk weer extra leuk, vind ik. Mensen werken hier met sleutels en bouten, niet met een iPad. Omdat Mourik een familiebedrijf is, zijn mensen hier vaak heel loyaal en werken ze hier lang. Dat is mooi, maar dat betekent ook dat ze al lang met dezelfde processen werken en dingen op dezelfde manier doen. Het is dan een uitdaging om hen mee te krijgen in de steeds digitaler wordende wereld.” Voor ik hier kwam werken wist ik niet wat de haven voor mij in petto zou hebben, maar nu geniet ik hier nog steeds. Ik merk dat veel collega’s hier ook lang blijven hangen, omdat hier heel veel verschillende takken van sport te ontdekken zijn. De haven heeft zo veel meer te bieden dan je op het eerste gezicht zou denken.”

Meer lezen over werken in de Rotterdamse haven? Kijk op Werken in de Rotterdamse haven - Onze Haven