Article

In ons resultaat over 2020 zien we duidelijk de gevolgen van de corona pandemie: een lagere omzet, brutomarge en nettoresultaat. Desondanks zijn wij als onderneming heel tevreden over de behaalde cijfers, die de kracht en flexibiliteit van Mourik laten zien. 

 

Ontwikkeling van omzet- en resultaatniveau

De omzet daalde in 2020 ten opzichte van 2019 van 476 miljoen euro naar 470 miljoen euro. Laten we de nieuwe deelneming - die we in 2020 hebben genomen - buiten beschouwing, dan daalde de omzet naar 431 miljoen euro. Deze daling is volledig toe te schrijven aan de eerste lockdown. Dit had een negatief effect op ons ziekteverzuim en onze efficiency. De tweede lockdown heeft geen extra effect gehad op ons rendement en ziekteverzuim. Sterker nog, in de periode tussen de twee lockdowns was onze veerkracht sterk en hebben de prestaties onze verwachtingen overtroffen. De meerjarige verwachting geeft aan dat we gestaag zullen groeien naar een omzetniveau van 600 miljoen euro. Ondanks de slechte omstandigheden in 2020 zijn we uitgekomen op een nettoresultaat van 2,8 miljoen euro. 

 

Corona

De gevolgen van corona zijn het meest te zien in de industrie. Als gevolg van de pandemie gingen de olieprijzen onderuit en stelden veel van onze klanten hun werkzaamheden uit of annuleerden ze. Daarnaast hadden we internationaal te maken met reisbeperkingen. Onze slogan ‘Mensen maken Mourik’ heeft zich in deze periode bewezen. De creativiteit en mensgerichtheid in het zoeken naar oplossingen om verantwoord aan het werk te blijven voerden hierbij de boventoon. Zo werden diverse opdrachten met digitale middelen op afstand uitgevoerd.

 

Stikstof

In de infra zien we ook de gevolgen van de stikstof- en PFAS-problematiek. Grote projecten die op de planning stonden om te starten, zijn hierdoor vertraagd. Op deze projecten worden reeds kosten gemaakt, maar door de onzekerheid is het resultaat op deze projecten nul. We zien het uitstel van deze grote projecten ook terug in de orderportefeuille, die op een ongekend hoog niveau is. 

 

Nieuwe strategie: Route ‘25

In 2020 waren er ook diverse grote ontwikkelingen, een belangrijke is de nieuwe strategie: Route ‘25. Wij stellen onze klant daarin nog meer centraal en richten ons op de slimste oplossingen voor onze klanten. Als gevolg van maatschappelijke ontwikkelingen verleggen we onze focus naar drie gebieden: watermanagement, energie en mobiliteit. Dit betekent overigens niet dat Mourik stopt met de activiteiten die niet naadloos in deze focusgebieden passen. Wij blijven continu meebewegen met onze klanten en de kansen in de markt. Wij versnellen onze proposities door structurele innovatie met de versnellers data, digital, duurzaamheid en circulariteit. Wij hebben daarbij een professionele focus op veiligheid, leiderschap, talentontwikkeling en het versterken van het merk Mourik. Onze gehele strategie is gebouwd op onze unieke kernwaarden: ondernemend, betrokken, oprecht, innovatief en volhardend.

Mensen maken Mourik en daarmee zetten we de slimste oplossingen voor onze klanten centraal!