Article

Mourik werkt hard aan de bouwplaats van de toekomst: schoon, stil en emissieloos. Innovatie is daarbij geen doel op zich, maar een middel om die ambitie waar te maken. Denk aan een waterstofkraan, elektrische lasrups en waterstofaggregaten. Ontwikkeld in eigen huis, door mensen met visie en de ruimte om te vernieuwen. 

Praktische innovaties met impact

De emissieloze waterstofkraan van Mourik is inmiddels ruimschoots bekend in de sector. Intussen innoveren onze specialisten door. In het bedrijfsbureau van Mourik Techniek wordt dagelijks gewerkt aan slimme oplossingen die bijdragen aan emissieloos werken. De waterstofkraan kreeg al een 2.0-versie. Daarnaast ontwikkelde het team twee emissieloze lasrupsen en drie waterstofaggregaten die nu volop worden ingezet op projecten.  

Innovaties ontstaan bij Mourik niet op een eiland. Engineering en praktijk werken nauw samen. “We spreken dezelfde taal en vullen elkaar aan,” zegt Peter de Rooij, hoofd Bedrijfsbureau van Mourik Techniek. “Elke tekening wordt direct voorzien van praktische input. Zo schaven we meteen bij.” Ook werkt Mourik nauw samen met Accenda voor de dimensionering van de e-componenten en de software voor de machines. 

Deze interne en externe samenwerkingen zijn cruciaal. “Alle details tellen, zeker bij waterstof. We werken schoon en veilig” zegt Bart Korevaar, monteur bij Mourik. “Iedereen kijkt op zijn eigen manier naar een project en durft zijn mening te geven.” 

Ruimte om te vernieuwen

Wat helpt? Vertrouwen en vrijheid. “We krijgen enorm veel ruimte om te experimenteren. We kunnen en mogen dingen maken die niemand anders nog heeft,” vertelt Niels Koppejan, werktuigbouwkundige bij Mourik. “Dat is iets om trots op te zijn.” En dat wordt opgemerkt in de markt: er zijn al diverse bedrijven op bezoek geweest. 

Mourik beweegt zo stap voor stap naar een emissieloze bouwplaats. Peter: “We focussen nu op waterstof voor eigen materieel. Met de twee graafmachines en de aggregaten hebben we al veel ervaring opgedaan. De techniek gaat snel en we leren steeds bij. Onze brandstofcel en accupakketten zijn al beter dan eerst.” 

“We krijgen enorm veel ruimte om te experimenteren. We kunnen en mogen dingen maken die niemand anders nog heeft. Dat is iets om trots op te zijn.”

Niels Koppejan - Werktuigbouwkundige —