Article

In oktober 2021 hebben wij de eerste graafmachine op waterstof geïntroduceerd. Deze Liebherr graafmachine is in samenwerking met innovatiespecialist Accenda omgebouwd tot een zero emission machine. 
 
Het werken met de krachtige waterstof aangedreven graafmachine bevalt zo goed dat de eerste stappen zijn genomen voor de ombouw van een tweede graafmachine, deze keer met een verlengde giek. Mourik speelt hiermee verder in op de toenemende vraag naar emissieloze bouwmachines. 

Net als bij het eerste ombouwproject zal een nieuwe machine R926, met traditionele diesel aandrijflijn, door Mourik Techniek worden omgebouwd tot een door waterstof aangedreven graafmachine. Voor de ombouw van de tweede graafmachine werken we wederom samen met Accenda.  
 
Voor het nieuwe ombouwproject hebben we samen met Accenda gekozen voor de toepassing van de Toyota fuelcell module (TFCM), geleverd door Drive Line Systems (DLS). “We hebben gekozen voor de Toyota fuelcell vanwege de hoge efficiency, betrouwbaarheid en netto vermogen. Een ander voordeel is dat het een volledig geïntegreerd en compact systeem is”, aldus Walter Deelen, algemeen directeur Mourik Infra.