Article

90 jaar geleden op de kop af schreef Johannes Mourik zijn kersverse bedrijf in bij de Kamer van Koophandel. Mourik sloot al vóór de oprichting in 1933 huizen aan op het lichtnet. Duizenden huishoudens namen dankzij Johannes Mourik een reuzenstap naar de moderne tijd.

Het zaadje was gepland van wat zou uitgroeien tot een veelzijdig, ondernemend en innovatief familiebedrijf. Een financieel gezonde en solide onderneming bovendien, die vandaag de dag bouwt aan duurzame infrastructuur, de energietransitie en een schone, circulaire industrie. Een bedrijf dat de maatschappij vormgeeft, vooruit helpt en bescherming biedt. Dat was 90 jaar geleden al het geval, is vandaag de dag zo en zal het ook in de toekomst blijven.

Een koersvast familiebedrijf

Met Kees Jan als CEO en Marianne Mourik, samen grootaandeelhouder, is de familie vanuit verschillende rollen intensief betrokken bij de koers van Mourik. Met een nieuwe generatie die zich aandient, blijft de familie ook de komende decennia onlosmakelijk verbonden. Het moderne Mourik, waarvoor de dit jaar overleden Kees Mourik de fundamenten heeft gelegd, is klaar voor de toekomst. Kees Jan Mourik: “We zijn een familiebedrijf en dat maakt ons onafhankelijk, wendbaar en oplossingsgericht. Dat onderscheidt ons in het doen en denken van anderen. Maar als familiebedrijf zijn wij ook betrokken en oprecht. ‘Mensen maken Mourik’ is dan ook een gevleugelde uitspraak. Een uitspraak die aan alle kanten klopt. Want Mourik is door de decennia heen groot gemaakt door tienduizend paar handen en evenveel knappe koppen. We doen het echt met z’n allen en daar ben ik enorm trots op.”

Duurzaamheid zit in het DNA van Mourik

Continuïteit en duurzaamheid gaan bij Mourik hand in hand. Een familiebedrijf moet worden doorgegeven aan volgende generaties is de gedachte. Met ondernemende innovatiekracht bouwt Mourik daarom iedere dag aan een betere wereld van morgen. Dat komt voort uit het verantwoordelijkheidsgevoel dat Mourik al jaren heeft om beter voor de wereld en voor elkaar te zorgen. Kees Jan Mourik: “In 1953 dichtten wij na de watersnoodramp de dijken, we stonden aan de wieg van een mooi beschermingsprogramma voor ooievaars en we hebben ervoor gezorgd dat giftige grond in Lekkerkerk werd opgeruimd en het dorp weer leefbaar werd. Ik durf wel te zeggen dat duurzaamheid in het DNA van Mourik zit.”

De toekomst van Mourik

We zijn met z’n allen op weg naar een duurzame, klimaatneutrale wereld. Mourik doet dit door duurzaamheid en circulariteit een centrale plek te geven in de bedrijfsstrategie. Maar ook door daad bij woord te voegen en het goede voorbeeld te geven. Kees Jan Mourik: “Wij innoveren om klantvragen op te lossen en tegelijkertijd bouwen wij mee aan een betere wereld. De waterstof graafmachine is een mooi voorbeeld, waarvan de tweede in ontwikkeling is. Volgend jaar krijgen alle Mourik panden zonnepanelen en de ambitie is dat in 2025 alle panden energiepositief zijn.” Maar duurzaamheid gaat verder dan vergroenen. Duurzaam betekent ook dat Mourik investeert in mensen, benadrukt Kees Jan Mourik tot slot: “Ons leiderschapsprogramma, Jong Mourik en de vakschool onderstrepen dat. Innovatiekracht, ondernemerszin, en hardwerkende, competente en betrokken medewerkers maken Mourik tot een toekomstgericht bedrijf. Samen op naar de volgende 90 jaar.”