Het is een goede traditie: op de jaarlijkse Mourik-veiligheidsdag, dan gaan Mourik’ers overal met elkaar en met opdrachtgevers in gesprek over veiligheid. En hoe we daar samen telkens weer nieuwe stappen in kunnen zetten. Dit jaar gingen we aan de slag met het ‘Start van het Werk’-gesprek. Dit is een gestructureerde manier om met het hele team dat betrokken is bij het werk, de tijd te nemen de werkzaamheden en de daarbij behorende risico’s te bespreken. Ons doel is en blijft: iedereen elke dag weer veilig en gezond naar huis. Wat kunnen we in ons dagelijks werk nog beter doen? Dat was het onderwerp deze editie.
Geen lijstje afvinken maar een echt gesprek
Het gaat bij Mourik iedere dag over veiligheid maar voor het ‘Start van het Werk’- gesprek hebben we een kaartje gemaakt op borstzakformaat met daarop de door te lopen stappen bij het gesprek. Het is een verbetering van de traditionele LMRA die in veel gevallen niet meer was dan een afvinklijstje zonder goed gesprek over de risico's. We willen echt met elkaar het gesprek aan gaan. Dat is helemaal niet zo gemakkelijk of vanzelfsprekend, zo bleek ook deze veiligheidsdag maar weer uit de vele praktijkvoorbeelden en verrassend treffende, soms wel confronterende oefeningen en praktische tools. Arturo Massaro is trainer/coach op het gebied van leiderschap en veiligheid. Hij was nauw betrokken bij de veiligheidsdag en drukte het goed uit:
“We zijn heel actiegericht en daadkrachtig. Maar als we voor de start genoeg tijd en rust nemen om samen met alle collega’s de aanwezige risico’s, twijfels en vragen te bespreken en weg te nemen, komt dit de veiligheid en de kwaliteit ten goede.“
Goede ‘Start van het Werk’
Elke klus en elke dag start bij Mourik met het 'Start van het Werk’-gesprek, waarin we vooraf het werk bespreken, hoe we het gaan doen, wie doet wat en in welke volgorde. Daarna bespreken we de risico’s en hoe we die beheersen. We betrekken de onderaannemers, onze opdrachtgever en eventueel medewerkers van andere bedrijven die op dezelfde locatie werken bij het gesprek. Het werk begint pas als we samen hebben besloten dat er geen afwijkingen zijn en het werk veilig kan worden uitgevoerd. Bij afwijkingen passen we de stop-reflex toe. Om de collega’s te helpen bij het gesprek en wat te doen als een stop-reflex nodig is, hebben ze een kaartje gekregen dat ze meeneemt in de verschillende stappen die moeten worden doorlopen. Er worden coaches opgeleid die alle operationele teams gaan trainen in het uitvoeren van een goed ‘Start van het Werk’-gesprek.
Veiligheid op kantoor: cyberveiligheid
Op kantoor spelen andere risico’s dan op de locaties in het veld. De collega’s op kantoor gingen deze veiligheidsdag met elkaar in gesprek over cybersecurity en de veiligheid van informatie. Die wordt steeds belangrijker, daarom bouwen we door aan een robuust en veerkrachtig informatiesysteem. Iedere Mourik-medewerker met toegang tot digitale informatie is een belangrijke schakel in de beveiliging ervan. Daarom gingen we opnieuw met elkaar aan de slag om ervoor te zorgen dat we veilig met informatie omgaan. De cyberspecialisten van Mourik houden ons op de hoogte van nieuwe risico’s en geven tips en tools om risico’s te beheersen. Ze gaan later ook in gesprek met de collega’s in het veld, want ook daar is dit een actueel onderwerp.
Samen werken we zo aan ons doel: ongeëvenaard veilig! Lees meer over veiligheid bij Mourik.