Article

Rimco de Groot, Raad van Bestuur Mourik: "We geloven dat iedereen, ongeacht opleiding en ervaring, de kans verdient om een succesvolle carrière te ontwikkelen in infra, techniek of in industrie.”

Mourik, dienstverlener in infrastructuur, industrie, milieu en utiliteitsbouw, heeft de Mourik Vakschool in het leven geroepen. Dit initiatief biedt mensen zonder relevante diploma’s of werkervaring of met een afstand tot de arbeidsmarkt de mogelijkheid zich te ontwikkelen tot vakspecialist op het gebied van industrie, techniek of infra. Mourik wil hiermee als werkgever bijdragen aan het vergroten van werkkansen van jongeren in die sectoren.

Op dinsdag 3 oktober organiseert Mourik Vakschool een experience om kennis te maken met Mourik en de verschillende rollen. Deze experience is voor diverse gemeenten en organisaties als WSPR, UWV, Leerwerkloket, JenS (jongerenplatform Jong en Sterk), TCR, Albeda, DaVinci, Stroomopwaarts en Jolo jongerenloket. De Vakschool zoekt heel bewust de samenwerking op om uiteindelijk zo goed mogelijk potentiële deelnemers te bereiken en te informeren. Stichting Werkshop, die mensen helpt richting onafhankelijkheid, is hierin al een belangrijke partner.

Een succesvolle carrière in infra, techniek of industrie

Met ruim 2.000 medewerkers is Mourik een van de grootste familiebedrijven in Nederland. Sinds de oprichting 90 jaar geleden is het bedrijf groot gemaakt door tienduizend paar handen en evenveel knappe koppen. Bij Mourik is veel ruimte voor persoonlijke groei en ontwikkeling, waarvan de Mourik Vakschool het meest recente voorbeeld is. Aan de Mourik Vakschool werken meerdere divisies mee zoals Mourik Industry, Mourik Infra en dochterondernemingen zoals Vogel (gespecialiseerd in betonbouw) en MVOI (gespecialiseerd in ondergrondse infrastructuur).

Rimco de Groot, Raad van Bestuur van Mourik: “Ook de komende decennia wil Mourik veel nieuwe medewerkers verwelkomen. De vraag naar vakmanschap is groot. We voelen ons maatschappelijk verbonden en we doen daarin dus ook graag een extra stap door maatwerk trajecten in te richten die voldoen aan de behoeften van degenen die dit nodig hebben. We geloven dat iedereen, ongeacht opleiding en ervaring, de kans verdient om een succesvolle carrière te ontwikkelen in infra, techniek of in industrie.”

Bootcamp met werknemersvaardigheden en outdoor en sportsessies

Bij de Mourik Vakschool worden deelnemers opgeleid tot vakman grondwerk-, wegen- en waterbouw (GWW bij Mourik Infra), betonreparateur (Vogel), isoleerder (MVOI), pijpfitter, montagewerker of als industrieel reiniger (Mourik Industry). De eerste stap in een carrière bij de Mourik Vakschool is de Werkfit Bootcamp, een intensief programma van acht weken.Deze periode staat in het teken van de ontwikkeling van kennis op het gebied van veiligheid, vakmanschap en persoonlijke groei. Het doorbreken van denkpatronen en aanleren van nieuw gedrag zijn hier onderdeel van. Als gevolg van deze en andere werknemersvaardigheden weten de leerlingen beter welke stappen gezet kunnen worden in het kader van loopbaan en toekomst. Ook rollenspellen en outdoor- en sportsessies komen voorbij. Onder begeleiding van ervaren trainers krijgen deelnemers de ruimte om kennis te maken met de verschillende functies en (extra) tijd om te oefenen en te ontdekken welke
functie bij hen past.

Maatwerk leerwerktraject

Na een succesvol afgeronde Werkfit Bootcamp krijgt de deelnemer een contract van zes maanden en start er een maatwerk leerwerktraject in de Mourik Vakschool. Er is onder meer les op trainingsfaciliteiten in Rotterdam Europoort en Groot-Ammers. Elke leerling-medewerker staat onder begeleiding van een leermeester. De leerling-medewerker kiest in overleg met zijn leermeester en de vakschool of hij een volledig mbo-diploma wil halen of losse praktijkcertificaten.

Geïnteresseerden kunnen meer informatie vinden over de Mourik Vakschool op https://mourikvakschool.nl/.

 

Grote ambities

“Al twee jaar investeren we in de Mourik Vakschool en dit jaar zijn we in samenwerking met verschillende gemeenten en door middel van een social media campagne echt begonnen met het werven van deelnemers voor onze vakschool. De eerste ervaringen waren heel leerzaam en leidden ertoe dat twee deelnemers nu aan het werk zijn bij Mourik”, blikt Rimco de Groot terug. “Maar we zijn ambitieus. We maken ons nu op voor 12 tot 18 deelnemers die in november gaan beginnen. En ook voor volgend jaar zijn er al verschillende instroommomenten vastgelegd. De Mourik Vakschool groeit en moet een begrip worden. Hopelijk inspireren wij andere bedrijven met onze aanpak.”