Article

Vandaag is voor het eerst in Nederland Harsfalt aangebracht. In Harsfalt is het bitumen, dat gewonnen wordt uit ruwe aardolie, vervangen door een 100% biologisch bindmiddel.

Het is een belangrijke en grote stap in de ontwikkeling van bio-asfalt waarmee het asfalt van het Nederlandse wegennet de komende jaren toekomstbestendig vervangen kan worden. Harsfalt draagt bij aan de reductie van fossiele grondstoffen en onze opgave voor het behalen van de klimaatdoelstellingen.

Dit 100% biologische bindmiddel bevat een mix van biologische oliën, hars en lignine uit Olifantsgras. Alle bestanddelen en het mengsel zijn onderzocht op onder andere gezondheid, milieu, herbruikbaarheid, materiaaleigenschappen en mengseleigenschappen. Het toepassen van Harsfalt gaat een belangrijke bijdrage leveren aan de ambitie van onze branche om in 2030 klimaatneutraal te werken aan de Nederlandse wegen.

Mourik is één van de initiatiefnemers. Samen met NTP, Versluys Groep, Vermeulen Groep en ReintenInfra zijn wij de trotse ontwikkelaars van dit nieuwe asfaltmengsel. Met de bijdrage van Esha en Miscancell en met steun van Asfalt Kennis Centrum maken wij het asfalt van de toekomst.