Article

De Eco-Runner bestaat uit een groep ambitieuze studenten van de TU Delft die het wereldrecord willen verbreken met het rijden van 2.055,68 km op één waterstoftank met hun waterstof aangedreven stadsauto. Mourik sponsort dit initiatief om zo bij te dragen aan een duurzame toekomst en gaat met de studenten in gesprek over hoe we onze doelen kunnen bereiken.

Julian de Klerk (23), teammanager, en Feiko Kwa (22), brandstofcel ingenieur, vertellen graag meer over de Eco-Runner en het gebruik van waterstof voor een duurzame toekomst. Onder een duurzame toekomst verstaat het team: “Een toekomst waarbij er geen uitstoot van broeikasgassen is en zo ervoor zorgen dat de klimaatverandering niet verergerd wordt. De energietransitie maken, is de eerste stap naar die toekomst.”

Waarom maken we gebruik van waterstof?

Er zijn verschillende groene opties om te gebruiken als brandstof. Het team maakt gebruik van waterstof voor de stadsauto, omdat het lichter is waardoor er verder gereden kan worden. Dit is noodzakelijk voor het verbreken van het wereldrecord. Feiko: “Voornamelijk voor de afstand. Waterstof is veel energiedichter dan andere duurzame opties. Dus je kan met hetzelfde gewicht aan waterstof veel verder rijden. Voor het verbreken van het wereldrecord is dit noodzakelijk. Ook toekomstgericht gezien is waterstof tanken veel sneller dan batterijen opladen.”

Mourik is ook bezig met haar materieel op waterstof of geëlektrificeerd te maken. Met de graafmachine op waterstof zijn hiermee de eerste stappen in de goede richting gezet.

Gewoon doen

Om het doel te behalen zeggen de TU studenten: “Gewoon doen”. Het doel is: alle materieel in 2035 op waterstof of geëlektrificeerd. De studenten van TU Delft hebben advies gegeven om ervoor te zorgen dat we deze doelen gaan halen. Zij geven aan niet af te wachten en het gewoon te gaan doen. Julian: “Ik zou het advies geven om daar echt vol voor te gaan, ook al is de markt daar soms nog niet helemaal klaar of perfect voor. Er moeten bepaalde koplopers zijn die de trend zetten. Om zo snel mogelijk die energietransitie te laten verlopen, is ons advies om dat in te gaan zetten en gewoon te gaan doen. Anders wacht iedereen op elkaar en gebeurt er uiteindelijk niks.”

Help jij ons naar een duurzame toekomst?

Mourik is op zoek naar studenten die gedreven zijn om bij te dragen aan onze ambities voor een duurzame toekomst.

Julian: “Duurzaamheid is voor mij een erg belangrijke factor bij een werkgever. Wat ik ook maak of waar ik me voor in zet, ik wil wel dat ik er volledig achtersta. Bij het onderwerp duurzaamheid is dit het geval.”