Article

Bij Mourik n.v. in België maken ze sinds kort gebruik van een hightech helm die bij industrial cleaning bijdraagt aan een efficiëntere inzet van mensen maar ook aan extra veiligheid. Dag Van Bruwaene, Verantwoordelijke Operationele Ontwikkeling binnen Mourik, legt uit.

 

Realtime meekijken

De hightech helm met smart glasses en geïntegreerde spraakgestuurde camera wordt op dit moment hoofdzakelijk ingezet bij industrial cleaning. Als medewerkers van Mourik op werfbezoek gaan, betreden ze vaak tanks en reactoren. Door de helm die de plaatselijke medewerker draagt, heeft hij zijn handen vrij voor onderhoudswerkzaamheden. Dat niet alleen, collega’s of klanten kunnen op kantoor of thuis realtime meekijken en staan met de collega op locatie in contact. Via een schermpje - dat vlak voor het oog van de gebruiker van de helm hangt - kunnen eventuele instructieplannen of andere gegevens worden gedeeld. Ze kunnen direct met elkaar overleggen, instructies geven of assistentie verlenen.

 

Veilig en efficiënt

Dag en zijn collega Kristof Roelandt introduceerden de helm op de werven. “In eerste instantie uit een soort noodzaak vanwege corona, waarbij afstand houden de norm werd. Dankzij deze oplossing konden we op afstand met elkaar werken en communiceren. We zagen dan ook direct de vele voordelen van de helm. Deze helm is het bewijs dat corona een push heeft gegeven aan technische innovatie in de industrie. Het voorkomt dat er onnodig meerdere collega’s ter plaatse hoeven te zijn. En dat werkt weer in het voordeel van onze veiligheid én efficiëntie op de werven”, aldus een enthousiaste Dag.

Mourik ziet diverse mogelijkheden om deze innovatieve helm in te zetten op de werkvloeren. “Het gebruik van de hightech helm is eenvoudig en daarom ook heel gebruiksvriendelijk”, legt Dag uit. “En omdat je het kunt gebruiken op lastig te bereiken plekken, zijn er legio mogelijkheden om het te gebruiken. Denk aan bijvoorbeeld bij asbestverwijdering en toepassingen in de bouw.”


Voor meer informatie over dit onderwerp kun je terecht bij Dag Vanbruwaene.