Article

Beweegbare kunstwerken – bruggen en sluizen – hebben eens in de zoveel tijd planmatig onderhoud nodig, en dit is een uitdagende opgave. Goed samenwerken is hierbij essentieel. Een voorbeeld hiervan is samenwerken in bouwteams via twee-fasen-contracten.

Grote onderhoudsprojecten

Planmatig onderhoud is een ingewikkelde klus, en die klaar je alleen samen. Harald van Emmen is Projectleider Bruggen bij Mourik. Hij is verantwoordelijk voor grote onderhoudsprojecten aan bruggen, veelal bij de provincie Zuid-Holland. Hij werkt samen met Robbert de Bruijn, Projectleider bij Provincie Zuid-Holland, aan de renovatie van tien beweegbare bruggen. Harald vertelt: ''De omvang en complexiteit van de projecten spreekt mij aan. Het belang van bruggen is inspirerend: ze zijn een belangrijk onderdeel van de infrastructuur.''

Voorwaarden voor een succesvolle samenwerking

''Het belang van het gezamenlijke projectdoel boven individuele belangen stellen is een belangrijke voorwaarde voor een succesvol bouwteam '', vertelt Robbert. De teamleden van bouwteams komen uit verschillende organisaties, maar werken samen als één team aan een gezamenlijk belang. Zowel in de voorbereiding als uitvoering van het project. De verantwoordelijkheid ligt niet alleen bij de aannemer, waardoor iedereen een hoog verantwoordelijkheidsgevoel heeft. Samen met flexibiliteit zorgt dit ervoor dat bouwteams goed kunnen inspelen op onvoorziene uitdagingen.

Het belang van samenwerken

Het mooie van twee-fasen-contracten is dat de opdrachtgever, aannemer en het ingenieursbureau samen invulling geven aan de precieze vorm van de opdracht. Twee-fasen-contracten dragen bij aan  voorspelbaarheid, hoge kwaliteit, minder faalkosten en werkplezier. Teams hebben veel contact met elkaar, wat zorgt voor rust en duidelijkheid in de uitvoering.

Robbert vindt het fijn om samen te werken: ''Het geeft me energie om complexe projecten met verschillende disciplines en aspecten tot een goed einde te brengen. Na drie jaar voorbereiding geniet ik enorm van de uitvoering. Die verloopt gewoon goed, zonder gedoe.''

Een succesvol bouwteam samenstellen

Een plan opstellen en een visie op samenwerken delen zijn belangrijk als je een succesvol bouwteam wil samenstellen. Harald kijkt eerst naar de aanbesteding en de specifieke opdracht, en welke mensen daar het best bij passen. ''Je begint met een team dat goed op elkaar is afgestemd, ongeveer hetzelfde kennisniveau heeft en zich samen verantwoordelijk voelt voor het projectdoel.'', vertelt Harald.

Robbert vult aan: “Dit vergt een open, eerlijke en flexibele mentaliteit van de teamleden. Daarop zijn de teams uitgezocht.  Het is fijn dat een bouwteam samen als één team werkt aan een oplossing, en niet de verantwoordelijkheid alleen bij de aannemer legt.'' “In een bouwteam zie je de opdrachtgever als collega”, vult Harald aan. “Daardoor kun je eenvoudiger sparren over uitdagingen en problemen. Want samen goede resultaten behalen geeft energie, elke keer weer!”