
Gasunie beheert al decennia het Nederlandse gastransportnetwerk. Maar de energiewereld verandert razendsnel. De komende tien jaar investeert Gasunie alleen in transportleidingen al vier miljard euro voor de energietransitie. Samen met 6 gespecialiseerde partijen, waaronder Mourik-dochter MVOI, werkt het bedrijf aan oplossingen voor nieuwe vormen van energietransport en -opslag.
Van aardgas naar duurzame energie
Gasunie is een netwerkbedrijf voor energie. In Nederland en Noord-Duitsland beheren en onderhouden ze de infrastructuur voor grootschalig transport en opslag van gas. Nu is dat nog vooral aardgas. Dit zal met de energietransitie steeds verder verschuiven naar groen gas en waterstof. Daarnaast werken ze mee aan de aanleg en het beheer van netwerken voor warmte en CO2. “MVOI werkt al 40 jaar aan de aanleg en onderhoud van het gasnetwerk, en dat blijven we ook doen. Maar we bereiden het netwerk ook stapsgewijs voor op waterstof,” vertelt Ruud Mooij, bedrijfsleider bij MVOI. “Er komt bijvoorbeeld een ‘rondje Nederland’ voor waterstof: een leiding die grote havens en industriegebieden met elkaar verbindt.”
Daarnaast wordt gewerkt aan CO2-opslag onder de Noordzee en worden warmtenetwerken gekoppeld aan de lokale netwerken van energieleveranciers. Ruud: “Neem bijvoorbeeld de leiding die restwarmte van de Rotterdamse haven naar woonwijken in de regio Den Haag-Leiden brengt.”
Tienjarig contract
Het contract loopt tien jaar en vraagt om langdurige samenwerking en een doordachte aanpak. De energietransitie brengt veel vragen met zich mee, maar biedt ook kansen om samen met Gasunie en andere partners innovatieve oplossingen te realiseren. In wisselende samenstellingen wordt steeds gekeken welke partij de juiste expertise heeft voor de verschillende projecten.
Ferry Ham, manager Operations Projects bij Gasunie: “Zonder partners als MVOI lukt het ons niet om onze leidingen te onderhouden, beheren of nieuw aan te leggen. Een cruciale samenwerking dus. Ik kijk uit naar de komende jaren waarbij we samen werk maken van de energietransitie.”
MVOI brengt daarbij specifieke kennis en ervaring in. Ruud: “In dit contract kunnen we al onze talenten kwijt. We blinken uit in technisch complexe projecten, bijvoorbeeld in de stad, onder dijken of bij Natura 2000-gebieden waar we rekening moeten houden met stikstofuitstoot. Daar maken we gebruik van door Mourik ontwikkeld duurzaam materieel.”
Dit contract is een mooi voorbeeld van het concreet realiseren van oplossingen voor de energietransitie. Het betekent een nieuwe manier van werken, waarin samenwerking, maatwerk en flexibiliteit centraal staan.
“Zonder partners als MVOI lukt het ons niet om onze leidingen te onderhouden, beheren of nieuw aan te leggen. Een cruciale samenwerking dus.”