
Eerlijk en integer werken vinden we bij Mourik niet meer dan normaal. Iedereen moet zich veilig voelen op de werkvloer. Om dat waar te maken, maken we gedrag bespreekbaar. Met een heldere gedragscode en een onafhankelijke app waarmee collega’s vertrouwelijk contact kunnen leggen met een vertrouwenspersoon.
Helder maken hoe we met elkaar omgaan
“We vinden het belangrijk dat mensen elkaar durven aanspreken,” vertelt Judith van Ooijen-de Kock, jurist en vertrouwenspersoon bij Mourik. “Maar dat werkt alleen als je weet waar je aan toe bent.” Daarom hebben we onze manier van werken vastgelegd in een duidelijke gedragscode. Die delen we niet alleen met collega’s, maar ook met onze leveranciers. “Wat erin staat is eigenlijk niet nieuw,” zegt Judith. “Het laat gewoon zien hoe we al met elkaar omgaan. Maar door het op papier te zetten, wordt gedrag makkelijker bespreekbaar.”
Die bewustwording zie je ook terug in de workshops die Mourik geeft. “Het gaat niet alleen om de tekst van de gedragscode,” legt Judith uit. “Juist door er regelmatig samen over te praten, blijft het leven. Dat doen we in workshops en toolboxen.”
Onafhankelijke app maakt melden makkelijker
Naast de gedragscode hebben we bij Mourik ook vertrouwenspersonen. Dit ontwikkelen we steeds verder. Zo hebben we de Report App geïntroduceerd, een onafhankelijke app van een externe partij. Hiermee kan iedereen binnen Mourik – op zijn of haar eigen telefoon, iPad of ander device – vertrouwelijk contact opnemen met een vertrouwenspersoon. “We zijn blij met deze onafhankelijke app,” zegt Judith. “Mourik heeft er geen toegang toe. Dat laat zien dat we klachten serieus nemen en dat we compliant zijn als bedrijf.”
Mourik heeft nu acht interne vertrouwenspersonen en een externe vertrouwenspersoon. Jaarlijks checken we of dat genoeg is, en of ze nog goed op hun plek zitten. Judith: “Ik vind het mooi om te zien dat er bewustwording is gekomen. Er wordt echt geïnvesteerd in sociale veiligheid, met steun van de hele organisatie.”
Judith: “Mijn motivatie? Alles blijven professionaliseren. Een vertrouwenspersoon wordt steeds belangrijker in een organisatie. Je wilt dat mensen weten: als ik iets kwijt wil, dan kan dat veilig.”
“Ik vind het mooi om te zien dat er bewustwording is gekomen. Er wordt echt geïnvesteerd in sociale veiligheid, met steun van de hele organisatie.”