
Bij het Gouwe Aquaduct, gelegen onder de Rijksweg A12, heeft Mourik een complex onderhoud uitgevoerd dat was gericht op slibverwijdering en het beheer van pompinstallaties. Extra uitdaging is dat dit in een kelder onder de snelweg plaatsvond. Specialisten vanuit verschillende Mourik-onderdelen bundelden hun krachten om de klus efficiënt en veilig uit te voeren. De integrale aanpak zorgt voor een soepel proces en een succesvolle, snelle oplevering.
Samenspel vanuit verschillende expertises
Door intensief gebruik van het aquaduct heeft zich een dikke laag slib in de kelder verzameld. Dit slib, soms tot 70 cm dik, moet worden verwijderd om de waterafvoer te optimaliseren en de pompen efficiënter te laten draaien. “Dit project was om meerdere redenen complex. We hadden steeds te maken met binnenstromend water uit de drainage. Bovendien zijn de slibkelders onder de snelweg besloten ruimtes, wat extra veiligheidsmaatregelen vereist. En dit allemaal bij een drukke snelweg,” vertelt Edgar van der Meer, projectleider bij Mourik Infra. “Daarom kozen we voor een gefaseerde aanpak, waarbij we steeds delen van de kelder droogzetten.”
Dit project is een schoolvoorbeeld van multidisciplinair werken binnen Mourik. De Infra-divisie van Mourik is als opdrachtnemer verantwoordelijk voor het meerjarig onderhoud van de snelwegen in Zuid-Holland Noord. De Industry-divisie zette twee vacuümwagens in met een pompcapaciteit van 6.000 m3 per uur, terwijl experts werkzaam bij Mourik Techniek zorgden voor de monitoring en het onderhoud van de pompinstallaties. Erik de Jong, projectleider bij Mourik Industry benadrukt: “Wat erg fijn was aan dit project, is hoe we als verschillende disciplines van Mourik naadloos hebben samengewerkt. Het gezamenlijke doel van veiligheid, efficiëntie en werkplezier heeft echt bijgedragen aan het succes van dit project.”
Theo Dubbeldam, uitvoerder bij Mourik Techniek: “We werken steeds vaker samen, en dat loont. Je weet wat je aan elkaar hebt en kunt snel schakelen. Dat maakt het werk niet alleen efficiënter, maar ook prettiger.”

Langere levensduur en minder energieverbruik
Het onderhoudsproject levert meteen ook duurzaamheidsvoordelen op. Theo: “Een goed onderhouden kelder zorgt ervoor dat de pompen efficiënter werken. Dat bespaart energie, doordat de pompen minder vaak hoeven op te starten. En door de slibverwijdering en revisie van de pompen gaan deze langer mee, met een verwachte levensduurverlenging van 10 tot 15 jaar.”
Wat dit project extra bijzonder maakt, is dat het volledig door Mourik wordt uitgevoerd. “Er stonden alleen maar Mourik-voertuigen langs de weg,” vertelt Edgar trots. “Dat onderstreept onze kracht en samenwerking binnen het bedrijf.”
De efficiënte uitvoering zorgt ervoor dat de werkzaamheden sneller klaar zijn dan gepland. “We waren in het tweede weekend zondagmiddag al om 14.00 uur klaar, in plaats van middernacht,” zegt Edgar. “Dat betekent minder hinder voor het verkeer en een tevreden opdrachtgever.”
“Wat erg fijn was aan dit project, is hoe we als verschillende disciplines van Mourik naadloos hebben samengewerkt. Het gezamenlijke doel van veiligheid, efficiëntie en werkplezier heeft echt bijgedragen aan het succes van dit project.”