Steeds vaker kiezen opdrachtgevers voor Non-Entry tankcleaning. Het is veiliger en vaak ook duurzamer dan gangbare methodes. Mourik heeft in eigen huis voor verschillende type tanks een Non-Entry methode ontwikkeld, waaronder de gerobotiseerde tankcleaning arm. Deze is speciaal ontwikkeld voor kleinere tanks.
Uitdaging
Om kleinere tanks te reinigen wordt veel gebruikgemaakt van zogenaamde tankwaskoppen (drie dimensionaal roterende nozzle). Zo’n tankwaskop wordt meestal bevestigd in een mangat op het dak van een tank. Regelmatig komt het echter voor dat deze mangaten niet op de juiste plek zitten om de tankwaskop juist te positioneren. Het reinigen duurt daardoor langer en vergt meer water en energie. Bovendien moet er vaak alsnog een cleaning specialist de tank in om de laatste resten vervuiling handmatig weg te spuiten, met alle ongewenste veiligheidsrisico’s van dien.
De oplossing
De specialisten van Mourik hebben een robotarm ontwikkeld. Erwin Hofland, manager New Product Development legt uit: ‘We plaatsen de robotarm aan de bovenzijde van de tank op een mangat (10” kan al voldoende zijn), waardoor deze in vrijwel elke reinigings positie kan worden geplaatst, zodat de reiniging efficiënt kan verlopen. Met een camera-inspectie bepalen we op voorhand wat de efficiënte reiniging posities zijn en maken we een reinigingsplan. De tank zelf is tijdens het reinigingsproces afgesloten. Het proces zelf is efficiënter, veiliger en vergt aanzienlijk minder water en energie dan handmatig reinigen’.
Schoon
Tijdens een van de projecten heeft Mourik de robotarm ingezet in combinatie met een vacuümwagen en een scrubber. Het ging hier om een tank met een explosiegevaarlijk mengsel, die onder stikstof was gezet om het explosiegevaar te elimineren.
Om emissies te voorkomen heeft Mourik een volledig gesloten reinigingsproces ontworpen. Hoe ziet dat eruit? Een vacuümwagen zuigt het afvalwater op. Aanwezige gassen (inclusief stikstof) die meekomen, gaan naar de scrubber. Deze wast de gassen, die weer schoon (voornamelijk stikstof) de tank in worden geblazen. Een circulair systeem dus.
Stikstof- en waterbesparing
De tank is op deze manier zonder emissies gereinigd. Door dit circulaire systeem is er ca. 40.000M3 aan stikstof bespaard. Daarnaast heeft Mourik een mobiele waterzuivering geplaatst om het afvalwater te zuiveren, waarmee verwerkings- en transportkosten zijn bespaard.
De feedback van opdrachtgevers is erg positief en deze innovatie heeft zelfs de eerste Dow Duurzaamheids Award opgeleverd.
Voor vragen kan contact op worden genomen met Erwin Hofland