Article

Op maandag 9 december 2024 is dijkversterkingsproject Salmsteke feestelijk afgerond. Het opleveringsmoment, georganiseerd door opdrachtgever Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden en Mourik Infra, vond plaats op het terrein van de bouwkeet in Jaarsveld. Het markeert een belangrijke eerste mijlpaal binnen het dijkversterkingsproject Innovatiepartnerschap Sterke Lekdijk. Mourik Infra speelde een centrale rol bij de uitvoering van dit eerste deelproject Salmsteke, waarbij waterveiligheid, innovatie, samenwerking en duurzaamheid centraal stonden. Sinds november genieten alle (dijk)bewoners van een prachtig nieuw en veilig dijklint tussen Jaarsveld en Lopik. Het werk aan het 2,5 km lange dijktraject startte medio 2021 en is ruim binnen tijd en geld opgeleverd.

Innovaties en inzet emissieloos materieel

Bij de uitvoering zijn verschillende innovatieve en duurzame technieken ingezet. De doorontwikkeling van het innovatieve Prolock Filterscherm als piping maatregel was daarbij de eerste succesvolle productinnovatie binnen het innovatiepartnerschap. Daarnaast zijn maatregelen genomen om biodiversiteit te bevorderen en is het project 40% emissieloos uitgevoerd met door Mourik ontwikkelde waterstof graafmachines en aangevuld met elektrische en hybride materieelstukken. De dijkversterking bestond in hoofdzaak uit het versterken van 2 km dijk door onder andere het aanbrengen van 800 m1 Prolock Filterscherm, stalen damwandconstructies, het verbeteren van de erosiebestendigheid en het verplaatsen van de polsstokbak van Polsstokvereniging Jaarsveld. Na voltooiing van de dijkverzwaring is de dijk weer opnieuw ingericht en geasfalteerd.

Lid directieteam Mourik divisie infra, Gerwin van der Hoek: “We zijn bijzonder trots dat we dit deelproject Salmsteke hebben mogen uitvoeren! Mourik is een familiebedrijf met al tientallen jaren ervaring met dijkversterkingsprojecten. Projecten als deze zijn ons op het lijf geschreven. Dankzij onze ruime ervaring kunnen wij sterk inzetten op duurzaamheid, innovaties en omgevingsaspecten die belangrijk zijn om dit project succesvol uit te voeren. Mourik kijkt uit naar de samenwerking met HDSR in het volgende deeltraject!”

Met de oplevering van Salmsteke is een sterke basis gelegd voor de verdere versterking van de Sterke Lekdijk. Het innovatiepartnerschap werkt de komende jaren aan de resterende deeltrajecten, met een geplande afronding rond 2030.

Symbolische opleveringshandeling

Els Otterman, dagelijks bestuurder Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden (HDSR) en Leon Nieuwland, projectdirecteur Sterke Lekdijk HDSR bedankten Mourik Infra voor de fijne samenwerking. “Jullie samenwerking, innovatiekracht, openheid en eerlijkheid werd zeer gewaardeerd.” Speciale dank ook voor het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP), voor hun constructieve medewerking rondom de gekozen samenwerkingsvorm met de markt in de vorm van een innovatiepartnerschap. Eric Withaar, directeur bij HWBP, nam de bedankwoorden in ontvangst en benadrukte de succesvolle aanpak wat als voorbeeld kan dienen voor andere waterschappen. Tevens vertelde hij over de landelijke opgave waar Nederland voor staat en dat een groot deel hiervan in het rivierengebied ligt. Uiteraard werden ook alle bewoners bedankt voor hun medewerking en geduld tijdens de uitvoering. Laurens de Graaf (burgemeester gemeente Lopik) complimenteerde het waterschap over de manier waarop zij de omgeving heeft betrokken en bedankte voor de mooie nieuwe dijk en een prachtig wegdek.

Het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP)

De dijkversterking Salmsteke is een deeltraject van het Innovatiepartnerschap Sterke Lekdijk en onderdeel van het HWBP. Om Nederland te beschermen tegen overstromingen, moeten voor 2050 zo'n 2.000 km dijken en 400 gemalen en sluizen worden versterkt. Salmsteke is het eerste project van HDSR dat onder de vlag van HWBP is opgeleverd. Mourik werkt al tientallen jaren op diverse plaatsen in Nederland aan projecten binnen het Hoogwaterbeschermingsprogramma.

Deelproject dijkversterking Salmsteke

De dijkversterking Salmsteke is een belangrijk project voor Mourik: het is één van de eerste projecten waar het emissieloos werken voor ons gegroeid is. Hoogtepunt hierbij was het in eigen huis ontwikkelen en inzetten van een graafmachine op waterstof. Bovendien werkten we vanaf de plan uitwerkingsfase samen met de opdrachtgever in bouwteamverband. Dat doen we nu steeds vaker, maar was in die periode nog vrij uniek. Kortom: we zijn met het project mee gegroeid en kijken er zeer positief op terug. En natuurlijk zijn we ontzettend trots op wat we achterlaten: weer een prachtig stuk Nederland veilig tegen hoogwater!

Projecten als deze zijn Mourik op het lijf geschreven.

Gerwin van der Hoek — Lid directieteam Mourik divisie infra

Innovatiepartnerschap dijkversterking Sterke Lekdijk

Het waterschap versterkt de Lekdijk tussen Amerongen en Schoonhoven over een totale lengte van 55 kilometer om de dijk ook in de toekomst voldoende veilig te houden. Zes deeltrajecten, waaronder Salmsteke Ontkiemt! vormen samen het project Sterke Lekdijk. Elk deeltraject bevindt zich in een ander stadium van de dijkversterking. Door ervaringen uit te wisselen, leren de verschillende trajecten van elkaar. Sterke Lekdijk maakt deel uit van het Hoogwaterbeschermingsprogramma. Hierin werken de waterschappen en het Rijk samen aan de grootste dijkversterkingsoperatie sinds de Deltawerken: 2.000 kilometer dijken worden versterkt de komende dertig jaar.

Innovatiepartnerschap

Het innovatiepartnerschap bij project Sterke Lekdijk is een unieke samenwerking tussen Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden en innovatiepartners Mourik Infra, Van Oord en de combinatie Lek-ensemble (Heijmans Infra, GMB Civiel en de Vries & van de Wiel).