Article

DecarbonX is een unieke methode waarmee de warmteoverdracht van warmtewisselaars geoptimaliseerd kan worden. Het stelt energie-intensieve procesindustrieën in staat om zodoende de CO2-uitstoot aanzienlijk te verminderen. Daarnaast is het kostenbesparend en de productieopbrengst is hoger. Mourik biedt deze technologie aan als onderdeel van haar bredere aanbod van industriële reinigings oplossingen, zoals Non-Entry tankcleaning.

In de rubriek innovatie-estafette staat iedere keer een interessante en bijzondere innovatie centraal. Zo kom je elke maand te weten welke mooie technologieën en ontwikkelingen er binnen ons vakgebied zijn. Dit keer staat onze samenwerking met Angara centraal en hun gepatenteerde technologie DecarbonX.

Hoe werkt het?

Met behulp van kunstmatige intelligentie voorspelt de DecarbonX-software het beste onderhoudsschema voor elke specifieke warmtewisselaar. DecarbonX Lab analyseert het type vervuiling, de apparatuur, het ruwe product en andere belangrijke parameters. Op basis van deze informatie selecteert DecarbonX Lab de juiste receptuur en werkprocedures. Vervuiling in warmtewisselaars wordt verwijderd, terwijl de raffinaderij blijft draaien. Bovendien is er geen CAPEX nodig en kan binnen 12-18 maanden een aanzienlijke koolstofuitstoot vermindering worden gerealiseerd. Het is een volkomen veilig proces, voor zowel de warmtewisselaar als voor de werknemers.

Bewezen technologie

Bij een gezamenlijk pilot project van Angara en Mourik op een grote Europese raffinaderij, werd in een jaar over tien warmtewisselaars €3.4M en 10kt CO2 bespaard. Op schaal kan een gemiddelde Europese raffinaderij met een capaciteit van 130 kbpd tot €15-20M per jaar besparen op energie en de CO2-uitstoot met 300.000 ton verminderen (20-30% reductie van de totale CO2-uitstoot).

Classificatiebureau DNV heeft de technologie in 2022 geëvalueerd en beoordeeld met een Technology Readiness Level (TRL) van 8+, oftewel klaar voor gebruik. Stel dat de energie-intensieve industrie deze technologie op grote schaal toepast, dan zou er jaarlijks tot 400 miljoen ton (!) CO2 minder worden uitgestoten.

Voor wie is het?

Vooral in de energie-intensieve procesindustrie bewijst de Angara methode haar meerwaarde. Momenteel worden de aanpak en de technologie van Angara uitgebreid tot het petrochemische segment en de eerste resultaten zijn zeer bemoedigend.

Dankzij slimme chemische receptuur en kunstmatige intelligentie die de planning aanstuurt, wordt de vervuiling die zich in de warmtewisselaars heeft opgehoopt, dynamisch verwijderd.

Alex de Valukhoff, CEO van Angara, zegt: "Onze concrete oplossingen realiseren meetbare CO2-vermindering. We hebben het niet over de middellange en lange termijn, stel dat alle raffinaderijen in Nederland en België de DecarbonX-technologie toepast, dan zou dat tot 10% van de nationale 2030-doelstellingen opleveren”.

Simon Kramer, commercieel directeur Mourik divisie Industrie, vult aan: "Wij bieden innovatieve oplossingen die bijdragen aan de duurzaamheidsdoelstellingen van onze klanten. De samenwerking met Angara is een uitbreiding op onze specialistische expertise en sluit goed aan op ons brede scala aan industriële oplossingen, zoals Non-Entry Tankcleaning en onze duurzame innovatiestrategie”.