Article

Wist je dat Mourik een eigen wielerteam heeft? Ook sponsoren we onze fietsende collega’s met een geel Mourik-tenue. Fietsen is niet alleen gezond, maar ook nog eens duurzaam. Daarom zetten we ons in voor duurzame fietsverbindingen. We zijn experts op het gebied van fietsverbindingen en fietstunnels. We zorgen er niet alleen voor dat fietsers sneller op de plek van bestemming komen, maar ook veiliger.

Reconstructie van de Utrechtseweg in Zeist

De afgelopen periode mochten we in Zeist aan de slag. In opdracht van gemeente Zeist richten we de Utrechtseweg en de kruising met de Dreef in. We zijn druk bezig met de reconstructie en verbreding van de rijbanen en de aanleg van een fietstunnel met hellingbaan. Door de aanleg van de fietstunnel kunnen de fietsers straks veiliger oversteken. De tunnel leidt de fietsers van de Kromme-Rijnlaan naar de Dreef. Het ontwerp hebben we geoptimaliseerd, waardoor de tunnel modulair en energieneutraal is, met een betonbesparing van 38%. 

Duurzaam bouwen aan een veilige fietsverbinding

Voor de wegen rondom de nieuwe fietstunnel wordt gebruikgemaakt van een toplaag van duurzaam en stil asfalt: het zogenaamde COlt asfalt. Dit asfalt reduceert geluid, heeft een lange levensduur en zorgt voor vermindering van de CO2-uitstoot. Ook bij de inzet van ons materieel houden we rekening met de uitstoot: we kiezen voor C02 Saving Fuel voor ons materieel en verplaatsen ons zoveel mogelijk op de fiets op de bouwplaats. En onze keet? Die is volledig emissieloos door de esaver die energie opwekt met windwokkels en zonnepanelen.

Planning fietstunnel Zeist

We zijn begonnen in het weekend van 30 juli met de bouw van de fietstunnel. In totaal wordt de kruising drie weekenden afgesloten. In het weekend van 5 november vindt de laatste afsluiting plaats. Dat is nodig om snel en veilig de nieuwe kruising en fietstunnel te kunnen realiseren. Nu levert dit wat vertraging op voor het verkeer, maar vanaf november kunnen fietsers en automobilisten zich een stuk sneller verplaatsen in Zeist.

Ruime ervaring met fietstunnels in de regio 

Dit is de vijfde fietstunnel die Mourik Infra realiseert in vijf jaar tijd in de regio. Een andere fietstunnel is bijvoorbeeld de fietstunnel in de Bilt. Ook dit project is duurzaam uitgevoerd. Bij dit project werd een oude tunnel vervangen. Die is vervolgens weer duurzaam ingezet: de oude tunnel fungeert nu als faunapassage. Zowel mensen als dieren kunnen op deze plek nu veilig oversteken. 

> Lees meer over het duurzaam werken bij Mourik.

> Bekijk onze vlog over duurzame fietsverbindingen