header

Datum

2023

Klant

Huntsman Holland BV

Locatie

Botlek-RT

Status

Afgerond

Idee van Huntsman vertaald naar praktische oplossing

Het inwendig reinigen van een glasgelijnde kolom is een delicaat werk. Normaal gesproken wordt de kolom met een binnenzijde van glas geheel gedemonteerd voor het reinigen. De binnenkant van de kolom is namelijk  fragiel en het demonteren moet zeer voorzichtig gebeuren. Een uitdaging op zich dus, laat staan tijdens een shutdown, als er in korte tijd heel veel tegelijk gebeurt in de fabriek. Huntsman kwam met het idee om de glaskolom, zonder demontage, in-situ te reinigen. Dat past bij de wens van Huntsman om duurzamer en veiliger te werken. In korte tijd hebben we het idee vertaald naar een oplossing die praktisch werkt. En ook nog in minder tijd, tegen lagere kosten.

Hoe werkt deze nieuwe industriële reinigingsmethode?

De betreffende kolom is 20 meter hoog met een diameter van twee meter. De nieuwe reinigingsmethodewerkt als volgt: via een aantal nozzles brengen we een spuitarm in de kolom, waarmee we de ruimtes in de kolom kunnen reinigen. Daartoe spuiten we de nozzles eerst veilig open. Voorafgaand aan de reiniging hebben we een plan opgesteld en berekeningen gemaakt om zeker te stellen dat we binnen de maximale belasting zouden blijven. Timo Eussen, Zone Engineer Downstream bij Huntsman Holland: ‘’De goede technische input vanuit Mourik om tot een efficiëntere reinigingsmethode te komen op de glass lined-kolom, is van cruciaal belang geweest in het voortraject van de werkzaamheden.’’

Industrial cleaning duurzamer, veiliger en ongekend efficiënt

Dankzij deze nieuwe methode hebben we de glaskolom niet hoeven te demonteren.  Dat is om te beginnen duurzamer en veiliger, want in-situ betekent in dit geval: minder verplaatsingen van mensen en materiaal in de hectiek van de fabriek. De methode is ook een grote verbetering van het industriële reinigingsproces, want deze manier van reinigen is sneller, duurzamer en goedkoper dan traditionele methoden voor de reiniging van een glasgelijnde kolom.

Innovatieve oplossingen als deze komen altijd in nauwe samenwerking tot stand. Huntsman had een idee dat we hebben vertaald naar een praktische oplossing. We gaan altijd het gesprek aan met onze opdrachtgevers over verbeteringen die het werk veiliger, duurzamer of gewoon efficiënter maken. Bij Huntsman gaan we nog een stapje verder en zijn we samen gestart met een innovatiegroep. We praten hier structureel met elkaar over innovatie, technologie, veiligheid, duurzaamheid en samenwerking. En dat leidt tot resultaat, zo bewijst deze innovatie op het gebied van industriële reiniging maar weer eens.

 

Contact

Erwin Hofland

Erwin Hofland

New Product Development
Mourik Industry B.V. Nieuwesluisweg 110
3197 KV Botlek-Rotterdam

Aan de slag bij Mourik?

Leerling Pijpfitter

Stage / Traineeships

Veiligheidskundige

Staf

Grondwerker

Technisch

Werkvoorbereider/Calculator Industriële Reiniging

Project Management

Studenten/afgestudeerden HBO/WO niveau

Stage / Traineeships
Bekijk alle vacatures