Innovatie

Innovatie

Zo gaan wij om met innovatie

Als er iets is dat wij goed kunnen, dan is het wel slimme oplossingen bedenken voor technische problemen. Vraag het gerust aan onze opdrachtgevers. Maar met die formulering doen we eigenlijk onze eigen ambities tekort. Innovatie is namelijk geen doel maar een middel. Om veiliger te werken bijvoorbeeld, productieprocessen te verbeteren, om nieuwe technologieën, producten en diensten te ontwikkelen en last but zeker not least: om te verduurzamen. Innovatie is een van belangrijkste speerpunten in onze strategie.

Toegepaste innovaties en gamechangers

Hiervan hebben we meer voorbeelden dan je kunt tellen. Veel praktische innovaties ontstaan uit slimmigheid op de werkvloer, zoals de toepassing van drones en augmented reality bij dijkversterking. In de petrochemie zijn meerdere van onze innovaties al jaren de standaard, zoals non-entry tankcleaning en het MIDC-laadsysteem voor catalyst in fixed bed reactoren. Daarnaast richten wij ons op het reduceren van waterverbruik en het minimaliseren van emissies. Het mooie is dat dit vaak samengaat met financiële besparingen. Een win-win situatie.

We hebben een sterke wil om problemen op te lossen. Ook als uitdagingen de praktijk van de werkvloer overstijgen. Denk maar aan de klimaatdoelen die de politiek - en wij zelf trouwens ook - aan ons stellen. Volgens ons vraagt dit om een andere, meer structurele manier van innoveren.  

We investeren veel tijd en geld in duurzame technologieën en nieuwe concepten zoals de emissieloze bouwplaats. Een heel goed voorbeeld is onze graafmachine op waterstof die overal de pers haalde. Decarbonisatie in de industrie heeft ook zo’n potentie. Veel innovaties zijn eigenlijk ondenkbaar zonder data en digitalisering. Wat te denken van digitaal asset management voor rijkswegen en predictive maintenance op industriële plants en aan tunnels en sluizen. 

We zien zoveel kansen. Daarom investeren we in kennis. Samen met de Vrije Universiteit Amsterdam zijn we een in-company leergang datamanagement gestart. En we hebben sinds een paar jaar een afdeling die niets anders doet dan ons slimmer maken met data en digitalisering. We willen het speelveld veranderen.

Onze infra-collega’s zijn betrokken bij allerlei vernieuwende samenwerkingsvormen, zoals Innovatiepartnerschap, Bouwteam-projecten en jaren geleden al het project DOEN. In de industrie streven we ook naar nieuwe samenwerkingen. Samen met Huntsman zijn we een innovatiegroep gestart, om structureel met elkaar te praten over innovatie, technologie, veiligheid, duurzaamheid en samenwerking.