Article

Na de pilot in België vorig jaar is VARO Energy ervan overtuigd: NanoVapor is de oplossing voor duurzaam en veilig ontgassen van tanks.

VARO Energy slaat onder andere koolwaterstoffen op in tanks, zoals de Euro98 benzine. Voor het ontgassen van deze tanks zocht VARO Energy naar een duurzame oplossing. Via via kwamen zij bij Mourik terecht en diens NanoVapor techniek. Martin Willems, terminal projectleider bij VARO Energy, licht toe: "Duurzaamheid en veiligheid zijn bij ons topprioriteit. Toen wij over NanoVapor hoorden, zijn onze collega’s in België op onderzoek uitgegaan. Hieruit volgde een pilot in samenwerking met Mourik België. Deze was zo succesvol dat we nu ook in Nederland deze technologie toepassen voor het ontgassen van onze tanks."

Sneller, veiliger en minder CO2-uitstoot

Na het positieve resultaat van de eerste proeven is dus onlangs de eerste tank in Nederland onder handen genomen met NanoVapor. In de tank, met een inhoud van 5.000M3, werd onder toeziend oog van Peter Jordaan, manager productimplementatie, de NanoVapor verneveld met de speciaal hiervoor door Mourik ontwikkelde unit.

Peter Jordaan legt uit: "Het ontgassen van tanks is altijd een uitdaging. Met NanoVapor wordt het een stuk sneller, veiliger en duurzamer. Je hebt voor een tank van die omvang slechts enkele liters NanoVapor nodig, onze NanoVapor unit en hooguit twee tot drie medewerkers, die buiten de line of fire hun werk kunnen doen."

De NanoVapor (7-8 micron) verbindt zich met de moleculen van de benzinedruppels, waardoor deze niet meer kunnen verdampen. De LEL-waarde in de tank daalt in enkele uren in plaats van dagen. Dit is tot 80% sneller ten opzichte van reguliere methoden. De uitstoot van CO2 daalt daardoor aanzienlijk.

Meer weten? Neem contact op met Peter Jordaan.