Article

Mourik-dochters Petrogas en BlueAlp leveren eerste liters uit recyclefabriek. Een wereldprimeur met zuivere circulaire olie uit afvalplastic. Het beginproduct plastic en het eindproduct olie. Daarna zie je de hele plant die de plastic omzet in olie.

Video link

Voor het eerst is een recyclefabriek erin geslaagd om zuivere circulaire olie te winnen uit afvalplastic. De olie is zo zuiver dat het meteen kan worden gebruikt voor toepassing in de industrie.

De olie wordt gemaakt in een plastic-to-oil installatie. Een initiatief van Petrogas en BlueAlp, beide dochterondernemingen van technische dienstverlener Mourik. Samen met consortiumpartners Den Hartog (brandstofspecialist) en het Belgische recyclebedrijf Renasci werd vorig jaar september een begin gemaakt met de bouw van de installatie in Oostende. 

Onder leiding van Chief Technology Officer van Petrogas, Chris van der Ree, heeft een team van engineers afgelopen week de eerste liters zuivere circulaire olie in de opslagtanks opgevangen. 

‘Wij zijn meer dan 10 jaar bezig geweest met de ontwikkeling en verfijning van dit innovatieve proces, dus het feit dat we vandaag de eerste olie hebben geproduceerd is een spectaculaire mijlpaal. Niet alleen voor onze bedrijven en partners maar vooral ook voor de bijdrage die dit gaat leveren aan een duurzame wereld’, aldus Chris van der Ree. 

De komende periode wordt het proces geoptimaliseerd en wordt verkend hoe breed het spectrum aan producten wordt die deze fabriek kan produceren. Circulaire olie is een groeimarkt aangezien veel multinationals in hun duurzaamheidsprogramma hebben opgenomen over te stappen van fossiele brandstoffen naar circulaire. ‘Wij verwachten door middel van deze technologie een breed scala aan producten te kunnen gaan produceren. Olie is nog maar het begin’, aldus van der Ree. 

MOURIK
www.mourik.com 
www.bluealp.nl 
www.petrogas.nl 

RENASCI
RenaSci is een innovatieve circulaire afvalverwerker uit België die in Oostende de eerste commerciële fabriek in Europa bouwt waar afval volledig wordt omgezet in herbruikbare grondstoffen.
www.renasci.be

DEN HARTOG
Den Hartog is een innovatieve olie- en brandstoffenleverancier uit Groot-Ammers die toonaangevend is in het produceren van CO2-reducerende brandstoffen.
www.denhartogbv.com 

 

Bekijk hier de film over de start van de eerste plant.