Article

Op 26 januari 2024 tekenden wethouder Arno Scheepers van de gemeente Hilversum en onze directeur Regionale Projecten (Mourik Infra), André de Waal, de bouwteamovereenkomst voor een grote make-over van dit gezellige winkelgebied aan de Gijsbrecht van Amstelstraat in Hilversum. Naar verwachting start de uitvoering vanaf komende zomer, de voorbereidingen zijn inmiddels gestart.

 

Het idee voor de vernieuwde Gijsbrecht is niet nieuw. Jaren geleden bedachten de ondernemers in het gebied een eigen droomscenario voor de straat. De gemeente maakte vervolgens samen met de ondernemers een plan om de historische winkelstraat nog mooier en toekomstbestendiger te maken. Omwonenden, bezoekers, pandeigenaren en ondernemers dachten massaal mee over het verbeteren van de buitenruimte in het gebied. Eind 2023 gaf het college van burgemeester en wethouders een klap op het definitieve ontwerp. En nu kunnen we van start.

 

Gezelliger en groener

De Gijsbrecht transformeert van een verkeersweg met winkels naar een sfeervol winkelgebied met meer ruimte voor verblijven. In de nieuwe situatie komt er meer aandacht voor ontspanning, bijvoorbeeld in de vorm van gezellige zitjes en gevelterrassen. Er komt twee keer zoveel ruimte voor fietsparkeerplaatsen en heel veel meer groen.

 

Op het lijf geschreven

De combinatie van al deze ideeën en plannen; de herinrichting van een druk winkelgebied, vergroening en het vergroten van de verkeersveiligheid, meer aandacht voor fietsers en een fijne buitenruimte. En dat allemaal met oog voor ieders belang, dat is Mourik op het lijf geschreven. We werken samen in een zogenaamde bouwteam-aanpak. Wethouder Scheepers in het Noordhollands Dagblad: “Ik ben enorm blij met het selecteren van deze aannemer. We zijn nu weer een stap dichter bij een vernieuwde Gijsbrecht. We hebben er vertrouwen in dat we met deze keuze het mooiste eindresultaat gaan halen, en dat ondernemers, bezoekers en omwonenden de Gijsbrecht gaan krijgen die ze verdienen.”

 

Bereikbaarheid en veiligheid voorop

Naar verwachting start de uitvoering deze zomer. Maar we zijn al begonnen met de voorbereidingen, zoals aanvullend onderzoek naar de bestaande hoogtes, de samenstelling van de bodem, de keuze voor het type asfalt en de materiaalkeuze voor de Gijsbrecht van Amstelstraat. Een ander onderdeel van de voorbereiding is het concrete plan voor de realisatie en de fasering. Bereikbaarheid en veiligheid staan voorop, en we houden rekening met de belangen van de ondernemers en omwonenden in het gebied. André de Waal: “Wij zien uit naar een prettige samenwerking waarbij we oog hebben voor de belangen van eenieder. Het veilig uitvoeren van het project staat voor ons voorop!’’