Article

Mark van der Knaap, projectleider bij Mourik Industry, vertelt over een innovatie uit eigen koker; het elektrisch aangedreven NETC-systeem, een duurzame en veilige technologie voor industriële tankreiniging.

Mourik Industry heeft jarenlange ervaring in non-entry tankcleaning en heeft met deze ervaring de technologie verder kunnen verfijnen en optimaliseren. Mark van der Knaap was nauw betrokken bij de ontwikkeling van deze innovatie: “Bestaande non-entry methodieken zijn vaak milieubelastend door de CO2-uitstoot. Deze nieuwe reinigingstechnologie is elektrisch aangedreven. De gesloten constructie reduceert bovendien stank en geluidshinder tot een minimum en het is op afstand bestuurbaar. Zo wordt aan alle eisen van emissiebeperkingen voldaan en kan het op veel meer locaties veilig worden toegepast.”

 

Hoe het werkt

NETC bestaat uit een reinigingstool die met een camera en verlichting op afstand inspecties kan uitvoeren. Met de opnames van het schoonmaken is het bovendien mogelijk een extra controle uit te voeren. De controlekamer bevindt zich op een veilige afstand van de tank van waaruit het reinigingsproces in de gaten gehouden wordt en metingen worden verricht die het zuurstofgehalte controleren. Tijdens het reinigingsproces kan de tank geïnertiseerd worden. Wanneer de grenswaarden overschreden worden, schakelt het reinigingssysteem zichzelf automatisch uit. Het ‘non-entry’ systeem voldoet zo volledig aan de nieuwste eisen op het gebied van veiligheid en duurzaamheid.

Voor meer informatie over dit onderwerp kun je terecht bij Mark van der Knaap