Article

In het kort

Bij de stuwcomplexen Sambeek en Linne vindt een stille verandering plaats. Dankzij het emissievrije waterstofaggregaat van Mourik, wordt de toekomst van duurzame energie in de bouwsector nu werkelijkheid. In tegenstelling tot traditionele dieselaggregaten, waar een dieselmotor een generator aandrijft, vervangt onze waterstofaggregaat de noodzaak van een motor.

De energie wordt geleverd vanuit een geavanceerd accupakket, ondersteund door een fuel cell, die waterstofgas omzet in pure emissievrije elektriciteit. Het geavanceerde accupakket werkt naadloos samen met de fuel cell om efficiënt wisselstroom te leveren, zonder de luchtvervuiling van traditionele dieselaggregaten. Het restproduct? Puur water!

Technologie én duurzaamheid

De toepassing van ons waterstofaggregaat bij de stuwcomplexen Sambeek en Linne illustreert hoe geavanceerde technologie en duurzaamheid hand in hand kunnen gaan. Op de bouwplaats merken ze niets van de verbeterde energievoorziening, waardoor het werk wordt uitgevoerd zoals altijd al gebeurde, maar dan zonder enige uitstoot.

Deze innovatieve technologie kwam tot stand bij de in eigen huis ontwikkelde en succesvol omgebouwde graafmachine op waterstof en de baanbrekende power unit die we voor Mourik-dochter MVOI ontwikkeld hebben. Deze unit, bestaande uit een accupakket, omvormer plus transformator, stelt de lassers van MVOI in staat om zonder gebruik van een dieselaggregaat te lassen in het veld.

Zelfde output als dieselvariant

Rick Reitsma, engineer bij Mourik Techniek: “Door de krachten van deze twee projecten te bundelen, waarbij we het accupakket, de omvormer plus transformator combineerden met een innovatie fuel cell, slaagden we erin om een geavanceerde power unit te creëren die niet hoeft bij te laden.”

Uiteindelijk kunnen wij met trots zeggen dat wij het enige Nederlandse bedrijf zijn met waterstofaggregaat van dit kaliber, een vermogen van 100kVA, wat gelijk staat aan ongeveer 85 kW. Deze mijlpaal benadrukt onze voortdurende inzet voor innovatie en duurzame energieoplossingen.

“De inzet van onze waterstofaggregaat onderscheidt zich door zijn innovatieve werking en biedt een emissieloze energiebron met dezelfde indrukwekkende output als zijn dieselvariant. Het is de kracht van vooruitgang, waarbij het enige restproduct puur water is", aldus Walter Deelen, directeur Mourik Infra.

Onze waterstofaggregaat biedt een emissieloze energiebron met dezelfde output als zijn dieselvariant.

Walter Deelen, directeur Mourik Infra —

Onze waterstofaggregaat wordt ingezet op het project Groot Onderhoud Stuwen (GRONST) op de stuwcomplexen Sambeek en Linne, waarbij de bestaande stuwen gerenoveerd worden. Deze renovatie vereist een specifieke aanpak waar duurzaamheid niet altijd kan worden gevonden in innovatie of duurzame materialen. Daarom heeft Mourik ervoor gekozen om te focussen op duurzame uitvoering, met onder meer het slim combineren van werkzaamheden, het bevorderen van duurzame mobiliteit voor medewerkers, het creëren van duurzame bouwplaatsinrichting en het zelf opwekken van energie. Daar waar diesel noodzakelijk is wordt HVO100 toegepast. Het ontwikkelen, bouwen en toepassen van waterstofaggregaten sluit naadloos aan bij onze strategie.

Contact

Peter de Rooij

Peter de Rooij

Hoofd Bedrijfsbureau
Mourik Techniek B.V. Edisonweg 1
2964 LK Groot-Ammers